De Middeleeuwen - Voor alle informatie over de Middeleeuwen!

Gesponsorde links

Kleding

In de Middeleeuwen kon men de maatschappelijke positie van een persoon afleiding aan zijn of haar kleding. De meeste boeren droegen bijvoorbeeld eenvoudige kleding, rijke stadslui daarentegen probeerden zich met meer vertoon te kleden. De kleren van de edelen, het rijkere gedeelte van de bevolking, werden meestal gemaakt van de mooiste stoffen en werden soms ook versierd met edelstenen.Middeleeuwse Kleding De armen sponnen of weefden de stof en maakten hun kleding zelf. De mannen droegen een tuniek tot boven hun knieën. Daaronder zaten beenkappen of een maillot. Over het hoofd en de schouders werd een soort capuchon gedragen, voor bescherming tegen de wind en de regen. Vrouwen droegen een langere tuniek dan mannen, kinderen zagen er meestal ongeveer hetzelfde uit als de ouders qua kleding.

De kleding van de armen kende eigenlijk geen mode, die van de adel wel. Overal in Europa pronkte de adellijke mensen met hun mooie kostuums en pakken, meestal gemaakt van de duurste materialen zoals zijde en fluweel. De mannen en vrouwen van de adel droegen mantels of capes in de Middeleeuwen. In de bovenkleding zaten gaatjes zodat de kleding daaronder ook goed te zien was. De jurken en rokken van de vrouwen reikten altijd tot over de enkels en getrouwde vrouwen bedekten meestal hun haar.

De kleren van de mensen in de Middeleeuwen vertelden niet alleen iets over hun rijkdom en macht maar ook iets over hun werk. Een monnik droeg een habijt, waaraan je kon zien dat hij een monnik was en in het klooster woonde, een smid droeg een leren hemd waardoor er geen hete ijzerresten op zijn kleding konden springen, boeren droegen gewone maar functionele landbouwkleding, dit werd niet snel vies en het scheurde ook niet zo snel.